Bytom 2014

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Bytom 2014

Postprzez ODDBALL » niedziela, 16 marca 2014, 19:43

I już w domu, modele dojechały w całości więc można odetchnąć . Dzięki za docenienie moich modeli (2 wyróżnienia i jeden europuchar, który jest dla mnie dość sporą niespodzianką) . Słowa uznania za organizację i wspaniałą atmosferę. Pozdrawiam z Kielc
ODDBALL

Reklama

Postprzez Chrupek » niedziela, 16 marca 2014, 19:43

A ja jeszcze raz podziękuję Wszystkim modelarzom, którzy poświęcili swój czas i przyjechali do Nas na konkurs. Wszystkie merytoryczne uwagi zostaną przez nas rozpatrzone i wyciągnięte wnioski. Za pomyłki w oznaczeniach wyróżnionych modeli w ślad za kolegą Aleksandrem mogę jedynie przeprosić. Jednak mnie interesuje Wasze zdanie o rozdaniu wyróżnień. W tym roku (mając w pamięci zeszło roczną wtopę) przyłożyliśmy się bardziej.
Miałem możliwość porozmawiać z wieloma wystawcami modeli którzy szczerze gratulowali dobrej roboty i wspaniałej imprezy. Potwierdzacie to? Czy macie inne zdanie?
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za przybycie.
Marcin Chruścielewski
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 19:46 przez Chrupek, łącznie edytowano 1 raz
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Slash » niedziela, 16 marca 2014, 19:44

Panzer napisał(a):No cóż, biorąc pod uwagę lamenty i pierdzenie o tym, że wystawiający modele nie powinni sędziować jest to niemalże niewykonalne zadanie. Bo nikt z Gdańska nie będzie do Bytomia dryndał, żeby sobie modele pooceniać.

Nie sędziowanie swoich modeli to chyba jednak nie jest zbyteczny lament... Ale jeśli startujesz z czołgami w 72 skali, to te w skali 48, 35 albo dioramy możesz sędziować. Oczywiście najwięcej ewentualnych chętnych jest do "królewskich" kategorii i skal, coby przypilnować "obopólnego" interesu. Ale przykładowo, bodaj, rok temu w kilka osób z forum i ISMR sędziowaliśmy cywili, jakieś poboczne kategorie dot. NATO i wiele innych dziwności do czasu, aż na hali nie było praktycznie osób poza nami. W ostatniej chwili się jeszcze okazało, że samolotów w 144 nikt nie obrobił. Oczywiście można było się wypiąć i powypisywać coś na chybił trafił albo zlecić to panu Zbyszkowi z modelarni w Świebochowicach Dolnych, który tam dorabia brakujące do emerytury 4 lata zusu.

Sherman napisał(a):
P.S. Jeśli jak napisał Slash na sędziów są pieniądze to myślę że ktoś z Gdańska mógłby zaryzykować wycieczkę. Może jestem dziwny ale wg mnie sędziowanie na tak dużej imprezie to też jest wyróżnienie, nie mniejsze od nagrody.

Napisałem, że gdyby nawet były to i tak nie byłoby kogo zatrudnić.
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 19:46 przez Slash, łącznie edytowano 2 razy
Slash

Postprzez Adrianowro » niedziela, 16 marca 2014, 19:51

Chrupek napisał(a):A ja jeszcze raz podziękuję Wszystkim modelarzom, którzy poświęcili swój czas i przyjechali do Nas na konkurs. Wszystkie merytoryczne uwagi zostaną przez nas rozpatrzone i wyciągnięte wnioski. Za pomyłki w oznaczeniach wyróżnionych modeli w ślad za kolegą Aleksandrem mogę jedynie przeprosić. Jednak mnie interesuje Wasze zdanie o rozdaniu wyróżnień. .
Marcin Chruścielewski

Przy seniorach było jak by kto rzucił pasztetową na sklep.

W sumie można by w przyszłości zrobić tak, że przy takiej ilości nagród specjalnych itp.
Oficjalne wyróżnienia dawać tylko młodzikom i juniorom, a seniorzy niech odbierają sobie od niedzieli rano na stoliku gdzieś na sali żeby nie było pod koniec szturmu :)
Adrianowro

Postprzez Chrupek » niedziela, 16 marca 2014, 19:55

Jednak wielu fundatorów chce osobiście wręczyć nagrody osobom wyróżnionym przez siebie i co w tedy?
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Murek » niedziela, 16 marca 2014, 19:55

Kuba P. napisał(a):o, to ten model. Ta 152 V6. Zestaw hobby boss. :) Wie ktos czy moze zostal wyrozniony?

Niestety nie
Murek

Postprzez Adrianowro » niedziela, 16 marca 2014, 19:57

Chrupek napisał(a):Jednak wielu fundatorów chce osobiście wręczyć nagrody osobom wyróżnionym przez siebie i co w tedy?

Ale ja mówię o tych klasycznych nagrodach - medal i dyplom
Adrianowro

Postprzez Chrupek » niedziela, 16 marca 2014, 20:03

Przepraszam ze zmęczenia źle zrozumiałem twoją wypowiedź. Chodziło CI wyróżnienia nie o nagrody fundowane. Ale jest inna strona tego medalu. Jestem przekonany że po odebraniu takiego wyróżnienia 70% modeli wraz z modelarzami nie doczeka do końca imprezy a nawet oficjalnego rozdania nagród.
Chrupek

Postprzez Adrianowro » niedziela, 16 marca 2014, 20:07

Chrupek napisał(a):Przepraszam ze zmęczenia źle zrozumiałem twoją wypowiedź. Chodziło CI wyróżnienia nie o nagrody fundowane. Ale jest inna strona tego medalu. Jestem przekonany że po odebraniu takiego wyróżnienia 70% modeli wraz z modelarzami nie doczeka do końca imprezy a nawet oficjalnego rozdania nagród.

Spoko ja też padam na dziób i przekręcam myśli.
Problem zabierania modeli będzie zawsze, niezależnie od tego kiedy rozdamy te wyróżnienia.
Adrianowro

Postprzez NIEDZWIEDZ » niedziela, 16 marca 2014, 20:33

Byłem,widziałem mega,pogadałem z wieloma fajnymi ludźmi,nabrałem doświadczenia i nowych inspiracji.Jedno do czego się mogę doczepić to tylko to że tak krótko i nie do ogarniecia okiem w dwa dni.Wielkie ukłony dla organizatorów za piękną imprezę.Napiszę też że wróciłem do domu z tarczą.

Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 20:34 przez NIEDZWIEDZ, łącznie edytowano 1 raz
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 16 marca 2014, 20:34

Panowie miedzy innymi ja oceniałem pancerkę 1/35. Uzasadniam:
Razem (4 sędziów) wybraliśmy 11-ście wyróżniających się modeli. Z tych jedenastu modeli wybraliśmy 3 "małe" czołgi: Locust, T-26, i późny Panzer I. W przedbiegach odpadł Panzer I został Locust i T-26, oba dobre. Wygrał T-26, wygraną zawdzięczał detalom, ślady butów na pancerzu, ładny łańcuch wiszący z tyłu itp. .
Kolejne modele to 100% pewniak model Sztuga III G. Drugi model ISU. Następny był Panzer IV z Afryki, osobiście miałem z nim problem, był fajny bo przyjemnie z detalowany i poobijany, ale nie do końca leżał w moich gustach.
Teraz następuje kontrowersja Shemran M4A1. Osobiście mam skręt na aliantów, więc chciałem uhonorować czołg aliancki, więc nie protestowałem gdy do rozstrzygnięcia stanęły trzy "zapalniczki". Sherman z workami i siatką (znany z tego forum) do którego sam robiłem worki, Sherman z kanciastym kadłubem i kolejny z kadłubem obłym. Sherman z workami i siatką odpadł, przez siatkę. Nie wszystkim się podobała, więc zostały dwa do oceny. Sherman kanciasty przegrał. Na minus z mojej strony zaważyły dość słabe tobołki i duża matowość całego pojazdu.

Naprawdę w końcówce o wygranej decydowały detale.

Nie mam pojęcia skąd nagle nagrodę otrzymał Panzer I, wcześniej odrzucony. Nie pamiętam w którym momencie został wyróżniony.

Ze swej strony starałem się kolegom którzy ze mną sędziowali zwrócić uwagę na modele Sergiusza, którego osobiście bardzo cenię i uważam za jednego z najlepszych w kraju. Niestety, modele te trzeba oglądać z bardzo bliska, i smakować się w detalach. Z dalszej perspektywy, przy nie do końca najlepszym świetle nie wyróżniają się one z pośród innych dobrych modeli.

W tej pierwszej 11-stce znalazły się modele Sergiusza, Mallvo (dobrze napisałem nick ?), Artura Wałachowskiego itp. . To że nie dostali wyróżnienia nie oznacza że ich modele były złe.

Oceniałem jeszcze pojazdy gąsienicowe "pootwierane" tu była masakra, bardzo słabe modele i źle sklasyfikowane.

Częściowo oceniałem też modle kołowe, przerwałem ocenę pod koniec, bo mój transport się zbierał i musiałem iść, ale przy mnie i z moim udzielam wybrano 5 modeli wyróżnionych (Senior). Z tego co wiem nie do końca to za czym głosowaliśmy zostało uwzględnione i były jakieś zmiany w wyborze wyróżnionych.

PS
Sędziowałem parę godzin nie oszczędzając siebie ani czasu, który mogłem przeznaczyć na oglądanie modeli, rozmowy z kolegami i chlanie piwska (które to bardzo lubię i lubię chlać). Z tego wszystkiego rozbolał mnie kosmicznie łeb i ani nie pooglądałem połowy wystawionych modeli, 80% wystaw mnie ominęła. Nie obkukałem żadnego pokazu.

Jeśli macie obiekcje proszę na kolejny rok zgłaszać się do sędziowania. Mnie zgłoszono sam się nie wyrywałem. W moim odczuciu sędziowałem zgodnie ze swoim gustem i sumieniem. Zdaję sobie sprawę że nie wszystkim dogodzę w tej kwestii - ale o gustach się nie dyskutuje.
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 20:42 przez Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 1 raz
Paweł Leszczyński

Postprzez mikemc » niedziela, 16 marca 2014, 20:46

Witam

Miałem przyjemność odwiedzić festiwal modelarski w Bytomiu. Byłem pierwszy raz na takiej imprezie. Dużo naprawdę fajnych modeli wykonanych naprawdę super. Na stanowiskach handlowych czułem się jak dzieciak wpuszczony do sklepu z słodyczami. Upolowałem dwa pudełka. Fajna atmosfera. Szkoda że „bufet” był na poziomie szkolnego sklepiku z lat 90'tych. Nie wspomnę o poziomie kawy. Sam Bytom brzydki jak noc, rynek bez ludzi. Nie wiem czy to wina pogody czy tego że były tam same banki i apteka. Za to knajpa Literka fajna. Kopalnia srebra w okolicy tez fajna.
Pzdr.
mikemc

Postprzez waran » niedziela, 16 marca 2014, 20:57

Pawel bardzo fajna rozpiska uzasadnienia wlasnego sedziowania.Gdyby kazdy sedzia napisal o swoim sedziowaniu, na spokojnie mozna by podyskutowac i wymieniac poglady. Mercedesow jeszcze w Bytomiu nie rozdajemy wiec luzik i spokojna dyskusja.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez homer13 » niedziela, 16 marca 2014, 21:03

Witam.
Miałem przyjemność być na wystawie. Najpierw chcę napisać, że wystawa powoli przeradza się giełdę handlową. Organizatorzy powinni oddzielić część wystawową od części handlowej.

Co do sędziowania:
Panie " sędzio " Paweł Leszczyński, czytając Pana wypowiedź, szczególnie fragment, cyt. autora : " Nie mam pojęcia skąd nagle nagrodę otrzymał Panzer I, wcześniej odrzucony. Nie pamiętam w którym momencie został wyróżniony " niezły bałagan musiał być z sędziowaniem ;o) -chyba ktoś musiał popchnąć model do przodu - hahaha - pewnie modelarski " fryzjer " ( aluzja do piłki nożnej )

Każdy, kto był na wystawie pewnie miał swojego faworyta, wybrał model, który najbardziej mu się podobał, ale oficjalny nr 1 mógł być tylko jeden.

Skoro Pana wybrali do oceny modeli - to znaczy, że zna Pan się na tym i wie co z czym się je. Obojętnie kto by nie sędziował - zawsze będą wielcy przegrani itp.
"Na wojnie ten wygrywa, kto najmniej błędów popełnia."
N.Bonaparte

"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. "
N.Bonaparte
homer13

Postprzez witek613 » niedziela, 16 marca 2014, 21:11

Witam wszystkich. Na wstępie chciałem napisać że mój udział w imprezie był praktycznie moim debiutem na zawodach takiej rangi. DO tej pory wziąłem udział tylko w Polach Chwały w Niepołomicach. I zauważyłem że jest tu mowa o dioramie i T-26. Przedstawiam oto swój dorobek po moich pierwszych zawodach. Zaznaczam że wybór sędziów był także dla mnie sporym zaskoczeniem. Ale jednak dla mnie osobiście miłym...
Obrazek
witek613

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea