przez Paweł Leszczyński » niedziela, 16 marca 2014, 20:34
Panowie miedzy innymi ja oceniałem pancerkę 1/35. Uzasadniam:
Razem (4 sędziów) wybraliśmy 11-ście wyróżniających się modeli. Z tych jedenastu modeli wybraliśmy 3 "małe" czołgi: Locust, T-26, i późny Panzer I. W przedbiegach odpadł Panzer I został Locust i T-26, oba dobre. Wygrał T-26, wygraną zawdzięczał detalom, ślady butów na pancerzu, ładny łańcuch wiszący z tyłu itp. .
Kolejne modele to 100% pewniak model Sztuga III G. Drugi model ISU. Następny był Panzer IV z Afryki, osobiście miałem z nim problem, był fajny bo przyjemnie z detalowany i poobijany, ale nie do końca leżał w moich gustach.
Teraz następuje kontrowersja Shemran M4A1. Osobiście mam skręt na aliantów, więc chciałem uhonorować czołg aliancki, więc nie protestowałem gdy do rozstrzygnięcia stanęły trzy "zapalniczki". Sherman z workami i siatką (znany z tego forum) do którego sam robiłem worki, Sherman z kanciastym kadłubem i kolejny z kadłubem obłym. Sherman z workami i siatką odpadł, przez siatkę. Nie wszystkim się podobała, więc zostały dwa do oceny. Sherman kanciasty przegrał. Na minus z mojej strony zaważyły dość słabe tobołki i duża matowość całego pojazdu.
Naprawdę w końcówce o wygranej decydowały detale.
Nie mam pojęcia skąd nagle nagrodę otrzymał Panzer I, wcześniej odrzucony. Nie pamiętam w którym momencie został wyróżniony.
Ze swej strony starałem się kolegom którzy ze mną sędziowali zwrócić uwagę na modele Sergiusza, którego osobiście bardzo cenię i uważam za jednego z najlepszych w kraju. Niestety, modele te trzeba oglądać z bardzo bliska, i smakować się w detalach. Z dalszej perspektywy, przy nie do końca najlepszym świetle nie wyróżniają się one z pośród innych dobrych modeli.
W tej pierwszej 11-stce znalazły się modele Sergiusza, Mallvo (dobrze napisałem nick ?), Artura Wałachowskiego itp. . To że nie dostali wyróżnienia nie oznacza że ich modele były złe.
Oceniałem jeszcze pojazdy gąsienicowe "pootwierane" tu była masakra, bardzo słabe modele i źle sklasyfikowane.
Częściowo oceniałem też modle kołowe, przerwałem ocenę pod koniec, bo mój transport się zbierał i musiałem iść, ale przy mnie i z moim udzielam wybrano 5 modeli wyróżnionych (Senior). Z tego co wiem nie do końca to za czym głosowaliśmy zostało uwzględnione i były jakieś zmiany w wyborze wyróżnionych.
PS
Sędziowałem parę godzin nie oszczędzając siebie ani czasu, który mogłem przeznaczyć na oglądanie modeli, rozmowy z kolegami i chlanie piwska (które to bardzo lubię i lubię chlać). Z tego wszystkiego rozbolał mnie kosmicznie łeb i ani nie pooglądałem połowy wystawionych modeli, 80% wystaw mnie ominęła. Nie obkukałem żadnego pokazu.
Jeśli macie obiekcje proszę na kolejny rok zgłaszać się do sędziowania. Mnie zgłoszono sam się nie wyrywałem. W moim odczuciu sędziowałem zgodnie ze swoim gustem i sumieniem. Zdaję sobie sprawę że nie wszystkim dogodzę w tej kwestii - ale o gustach się nie dyskutuje.
Ostatnio edytowano niedziela, 16 marca 2014, 20:42 przez
Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 1 raz