Jaki kolor washa do me-109 trop?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jaki kolor washa do me-109 trop?

Postprzez Modeloholik » sobota, 23 stycznia 2016, 15:19

Czesc

Mam pytanie. Kończe właśnie me-109 e trop czyli z kampanii afrykańskiej. Chce zrobić na nim washa. Dotychczas do samolotów i pojazdów z IIWŚ korzystałem brązu van dyke`a ale zastanawiam się czy będzie on odpowiedni do samolotu z afryki gdzie jest kurz i piach a błota raczej nie. Więc jaką farbe olejną dla plastyków użyć aby nie spartolić efektu?

Dodam tylko że chciałem osiągnąć efekt taki kładąc kamuflaż:

http://www.small-wonder.org/Gallery_00_Hasegawa_Bf-109E4.htm
Modeloholik

Reklama

Re: Jaki kolor washa do me-109 trop?

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 23 stycznia 2016, 17:36

Dodam, że to
Modeloholik napisał(a):Dodam tylko że chciałem osiągnąć efekt taki kładąc kamuflaż:
http://www.small-wonder.org/Gallery_00_Hasegawa_Bf-109E4.htm

nie bardzo koreluje z tym
Modeloholik napisał(a):...do samolotu z afryki gdzie jest kurz i piach a błota raczej nie

Modeloholik napisał(a):Więc jaką farbe olejną dla plastyków użyć aby nie spartolić efektu?

Każdą byle nie czarną :mrgreen: Przygotuj sobie mikstury brązu z szarym i popróbuj na modelu aż do skutku. Nie spodoba Ci się - no problem - zawsze możesz go zmyć 8-)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Modeloholik » sobota, 23 stycznia 2016, 18:41

Nie rozumiem dlaczego jedno z drugim nie "koreluje" jak to opisałeś?
A co do farb czy odcienie ochry, żółci i białego mogą być?
Modeloholik

Postprzez net_sailor » sobota, 23 stycznia 2016, 19:01

Modeloholik napisał(a):Nie rozumiem dlaczego jedno z drugim nie "koreluje" jak to opisałeś?

Kolega Darek jest zbyt dobrze wychowany, by napisać wprost: z Twojego pytania wynika, że nie masz pojęcia co to jest wash i po co się go stosuje, tzn. jakie efekty się uzyskuje, bo na pewno nie "kurzu, piachu i błota".
net_sailor

Postprzez Modeloholik » sobota, 23 stycznia 2016, 19:42

...
Modeloholik

Postprzez robak16.69 » sobota, 23 stycznia 2016, 19:51

Modeloholik napisał(a):Owszem nie mam pojęcia co to wash i po co się go stosuje. Ale z drugiej strony wiem jak go zrobić. Także zostawmy sobie tą filozofie na póżniej...

Czy jasna ochra nada się do tego celu?

Ochra, orcha czy jasna cholera? :mrgreen:
robak16.69

Postprzez Modeloholik » sobota, 23 stycznia 2016, 20:15

robak16.69 napisał(a):
Modeloholik napisał(a):Owszem nie mam pojęcia co to wash i po co się go stosuje. Ale z drugiej strony wiem jak go zrobić. Także zostawmy sobie tą filozofie na póżniej...

Czy jasna ochra nada się do tego celu?

Ochra, orcha czy jasna cholera? :mrgreen:

Naprawde nie wiem z czego tu się śmiać... Kolega pewnie nie ma pojęcia co to ochra jasna...

---

Sytuacja jest taka że nie znam teorii i przyznaje się nie wiem co daje wash i po co go się stosuje. Więc mi wytłumaczcie to. Bo praktyke ja znam i potrafie zrobić wash na modelu tylko po prostu nie znam teorii.
Modeloholik

Postprzez net_sailor » sobota, 23 stycznia 2016, 22:30

Daleko szukać nie trzeba. Krótki kurs washowania, ze wstępem teoretycznym na portalu i Wikipedii:
http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/ ... lotniczych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wash_(technika_modelarska)
net_sailor

Postprzez Modeloholik » sobota, 23 stycznia 2016, 23:02

OK dziękuje za informacje. Postaram sobie przyswoić wiedze teoretyczną bo tak jak mówiłem wash olejny potrafie zrobić na modelu.
Modeloholik

Postprzez ewpiga » niedziela, 24 stycznia 2016, 00:02

Modeloholik napisał(a):...bo tak jak mówiłem wash olejny potrafie zrobić na modelu.

Działaj więc..,oczekuję od dawna pewnego ekscentryzmu od "nowych" twórców. ;o)
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 24 stycznia 2016, 00:50

Modeloholik napisał(a):Nie rozumiem dlaczego jedno z drugim nie "koreluje" jak to opisałeś?

A to dlatego, że na zaprezentowanym przykładzie nie widzę tych efektów, które chciałbyś uzyskać za pomocą washa.
Poza tym wybrałeś sobie wg mnie kiepski obiekt do naśladownictwa. W internetach są znacznie ciekawsze obiekty od tego. Ja tam wolę tego typu fotogramy
Obrazek
ale to już kwestia gustu 8-)

Modeloholik napisał(a):A co do farb czy odcienie ochry, żółci i białego mogą być?

Mieszaj po prostu różne kolory i nakładaj washa "z głową" tak by nie był zbyt jednolity. Pamiętaj tylko, że wash sam "roboty nie zrobi". Dopiero w połączeniu z innymi technikami - nazwijmy to postarzania - sprawić sobie możesz model, który po prostu nie będzie wizualnie nudny jak dworcoweflakischlebem.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Modeloholik » niedziela, 24 stycznia 2016, 01:17

No właśnie, sam wash jako tako mi wychodzi ale inne efekty postarzania już nie. Musze przyznać że mimo washa czy preshadingu moje modele wychodzą "jak z fabryki". Czyli nie widać żeby kiedykolwiek latały. Nudne.
Modeloholik

Postprzez Modeloholik » niedziela, 24 stycznia 2016, 11:54

Przy okazji jak już tu jestem. Czy wszystkie benzynki do zapalniczek są pojemności 125 ml??? Bo jak bym miał tego używać do washa to marnie ekonomicznie to wychodzi. Ja za ronsonola 133 ml zapłaciłem 8 zł z groszami. Wiecie może gdzie można dostać więcej i przede wszystkim taniej?
Modeloholik

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 24 stycznia 2016, 14:31

A to jedyne medium jakie toleruje twoj aparat węchu?
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez posejdon » niedziela, 24 stycznia 2016, 16:47

Modeloholik napisał(a):Musze przyznać że mimo washa czy preshadingu moje modele wychodzą "jak z fabryki".

Jeśli to nie jest efekt, który chcesz uzyskać to znaczy, że Twój model nie jest jeszcze skończony. Działaj dalej aż do uzyskania zadowalającego Cie efektu. Jak łosz będzie w złym kolorze to zmyj go i połóż inny. Jak się nie da zmyć to zamaluj. To jest lepienie modeli a nie egzamin na prawo jazdy.
posejdon

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje